Product filters

Roeimachines of roeitrainers behoren tot de populairste trainingsapparaten voor thuis – ze nemen niet veel ruimte in beslag en zijn eenvoudig te bedienen. Bovendien train je op roeimachines niet alleen je benen, maar ook je armen en de buik- en rugspieren, wat in vergelijking met bijvoorbeeld joggen of fietsen veel efficiënter is.

De beweging op de roeimachine lijkt op het roeien in een sportkano – vandaar de naam. Deze sportapparaten worden ook wel Indoor Rower genoemd (Rowing Machine betekent roeimachine).

Bij de training op de roeimachine zit je op een soort zadel dat zich op een railsysteem beweegt. Om de roeibeweging uit te voeren, trek je aan de handgreep, die via een touw met de vliegwielmassa van de roeimachine is verbonden. Daarbij trek je jezelf naar voren – als je de trek vermindert, schuift het zadel weer terug. Op deze manier beweeg je gelijkmatig heen en weer. De intensiteit, dus de trekweerstand, stel je voor de training in op de roeiergometer.

Om je resultaten en voortgang te kunnen volgen, zijn moderne roeimachines uitgerust met een trainingscomputer. Deze meet, afhankelijk van het model, onder andere de trainingstijd, het aantal roeislagen, verbrande calorieën en meer.

Roeimachine voor thuis: Welke soorten roeimachines zijn er?

Om effectief op de roeimachine te kunnen trainen, moet het apparaat een weerstand genereren. Alle systemen bieden een gelijkmatig, rond roei-gevoel. Voor welk product of systeem je kiest, is hier een kwestie van smaak, en vaak valt de beslissing ook met betrekking tot de prijs. Wat onderscheidt deze weerstands-systemen?

  • Magnetische weerstand: Net als bij de fiets wordt hier een vliegwiel in beweging gezet, dat door meerdere permanente magneten wordt afgeremd. Deze roeimachines zijn optimaal voor beginners.
  • Luchtweerstand: Bij dit systeem is het roei-gevoel bijna identiek aan het 'echte' gevoel in een boot. Bij het roeien breng je een luchtwiel in beweging, dat ook blijft draaien als je aan de volgende trek begint – precies hetzelfde gebeurt ook in het water.
  • Apparaten met waterweerstand zijn uitgerust met watertanks, waarmee je de weerstand reguleert – hoe meer water er in de tank zit, hoe meer kracht je moet uitoefenen bij het trekken. Door het watergeluid in de tank voelt het roeien echt realistisch aan.

In onze online shop vind je apparaten met drie verschillende weerstands-systemen.

Welke voordelen heeft de training op de roeimachine?

Roeien is geen typisch duurtraining – het biedt veel meer dan alleen monotone beweging. Terwijl apparaten zoals de loopbanden of ligergometers voornamelijk de benen belasten, is roeien een intensieve en effectieve full-body workout die zowel uithoudingsvermogen als kracht combineert. Bij elke roeislag wordt ongeveer 80 procent van de totale skeletspieren geactiveerd.

Bovendien verbetert de training met de roeimachine de coördinatie, kan het bijdragen aan stressvermindering en verbetert het de conditie. Het combineert elementen van duur- en krachttraining en versterkt het hart- en vaatstelsel. Daarnaast verbetert het de lichaamshouding en is het een veelzijdig fitnessapparaat waarop je onafhankelijk van het weer voor je raam kunt trainen.

Daarbij worden niet alleen de benen en de rug ingezet, maar ook de armen, schouders, billen en buikspieren. Deze uitgebreide spierbelasting zorgt voor een hoge calorieverbranding, ongeacht de trainingsintensiteit, en maakt roeien tot een effectieve methode om met plezier overtollig lichaamsvet te verbranden.

Wat zijn de beste roeimachines voor thuis?

Bij de keuze van je roeimachine moet je op verschillende aspecten letten:

- Opvouwmechanisme (of de roeimachine opvouwbaar is)
- hoe intensief je wilt trainen
- of je extra functies nodig hebt (Bluetooth, trainingsprogramma's, display, etc.).

Als je buren hebt, moet je bij het bestellen denken aan een onderlegmat die je onder de roeimachine kunt leggen. Deze dempt de geluiden bij je training. Bij sommige sportapparaten uit ons assortiment zijn deze matten inbegrepen.

Hoe effectief is de roeimachine?

De roeimachine is een veelzijdig trainingsapparaat dat niet alleen de spieren versterkt, maar ook het hart- en vaatstelsel effectief ondersteunt. Door de combinatie van kracht- en duurtraining maakt het een full-body workout mogelijk.

Roeien staat bekend om zijn hoge calorieverbranding. Afhankelijk van de intensiteit en duur van de workout kunnen in een uur tot wel 700 calorieën worden verbrand!

Voor wie zijn roeimachines geschikt?

Roeimachines zijn geschikt voor iedereen die sportief bezig wil zijn – van beginners tot topsporters, en dat in bijna elke leeftijd. Zo zijn er mensen die net beginnen met sporten en uitsluitend op de roeimachine trainen, wat zoals beschreven een zeer effectieve manier is om te sporten.

Ervaren sporters gebruiken de roeimachine om op te warmen voor intensievere krachttraining, terwijl sportrenners in de winter op deze apparaten hun conditie en vaardigheden op peil houden.

Ter ondersteuning van het hart- en vaatstelsel en vanwege de zachte beweging zijn roeimachines ook populair bij oudere mensen die met deze vorm van duurtraining fit en actief willen blijven.

Wat is beter - roeimachine met water of magnetisch?

Een roeimachine kopen kan een moeilijke beslissing zijn, vooral als je moet kiezen tussen een waterroeimachine en een magnetisch remsysteem. Een water-roeimachine simuleert het roeien door een watertank die een natuurlijke weerstand creëert. Aan de andere kant biedt een magnetische roeimachine een gelijkmatig weerstandsysteem.

Water roeimachine: Een roeimachine met waterweerstand biedt een realistischer roeigevoel, omdat de weerstand zich aanpast aan het tempo van de roeier. Dit kan leiden tot een effectievere training, omdat altijd de volle spierkracht wordt gevraagd. Bovendien creëert het kabbelen van het water een aangename geluidsomgeving die velen als ontspannend ervaren.

Magnetische roeimachine: Een roeimachine met magnetische weerstand is meestal stiller en vereist minder onderhoud dan een apparaat met waterweerstand. De weerstandsniveaus kunnen eenvoudig met een druk op de knop worden aangepast, wat vooral voor beginners of mensen met specifieke trainingsdoelen voordelig is. Bovendien zijn deze apparaten vaak compacter en gemakkelijker op te bergen.

Uiteindelijk hangt de keuze tussen een roeimachine met water of magnetisch af van persoonlijke voorkeuren en trainingsdoelen. Beide varianten hebben hun voor- en nadelen, en het is belangrijk om de individuele behoeften te overwegen om de optimale trainingservaring te garanderen. Sommigen geven de voorkeur aan het natuurlijke roeigevoel en de geluidsomgeving van het water, terwijl anderen de eenvoud en flexibiliteit van een magnetische weerstand prefereren. Het is de moeite waard om beide varianten uit te proberen om de juiste keuze te maken.

Hoe lang moet je per dag roeien?

Als je een roeimachine voor thuis wilt kopen om je conditie te verbeteren, rijst de vraag hoe lang je per dag moet roeien. De hartslag speelt hierbij een belangrijke rol, want die geeft aan hoe intensief je traint. Met een borstband kun je je hartslag in de gaten houden en de intensiteit van de training aanpassen. Afhankelijk van of je liever gewrichtsvriendelijk of met hogere weerstand wilt trainen, varieert de aanbevolen duur van het roeien per dag. Het is belangrijk om langzaam aan de training te wennen en niet meteen te veel te verwachten. Over het algemeen kan worden gezegd dat 20-30 minuten per dag op de roeimachine voldoende is voor goede resultaten.

Roeimachine: Welke spieren worden getraind?

Bij een training op de roeimachine thuis worden bijna alle belangrijke spiergroepen aangesproken. Het is een full-body workout die niet alleen de beenspieren, maar ook het bovenlichaam versterkt. De roeibeweging activeert de beenspieren, de rompspieren, de bovenrug- en schouderspieren en de bilspieren.

Wordt de buik getraind bij roeien?

Bij roeien op een kwalitatief hoogwaardige roeimachine worden verschillende spiergroepen in het lichaam getraind, waaronder ook de buik. De bewegingscyclus bij roeien belast het gehele bovenlichaam en zorgt zo voor een effectieve roeitraining.

Wat is de optimale roeitechniek?

Roeien bestaat uit herhalende, vloeiende bewegingen, vergelijkbaar met lopen, fietsen of zwemmen. Een roeicyclus wordt in twee fasen verdeeld: de trekfase en de herstelfase.

In de trekfase versnel je de roeimachine en zet je je kracht gericht in. Ongeveer 60% van de kracht komt uit de benen, 30% uit de beweging van het bovenlichaam en slechts 10% uit de armen. De benen zijn daarbij de hoofdaandrijving, terwijl bovenlichaam en armen aanvullend werken.

In de herstelfase rol je langzaam terug en concentreer je je op een rustige ademhaling. Hierbij staat de snelheid minder centraal – de techniek is doorslaggevend.

Om van de voordelen van roeien volledig te profiteren, moet je op een correcte uitvoering letten:

  1. Ga rechtop zitten, met een rechte, trotse houding (borst vooruit).
  2. Duw jezelf eerst krachtig met de benen af.
  3. Leun het bovenlichaam licht naar achteren en trek dan de armen in de richting van je lichaam.
  4. Om terug te keren naar de startpositie, strek je eerst de armen, leun je het bovenlichaam naar voren en trek je jezelf als laatste met de benen weer in de startpositie.

De volgorde van de beweging is: Trek: Benen – Bovenlichaam – Armen; Terugrollen: Armen – Bovenlichaam – Benen.

In het begin kan het gebeuren dat je het lichaam verkeerd belast, bijvoorbeeld de rug ongecontroleerd beweegt. In dat geval kun je je voeten, vooral de hielen, stevig op het voetenbord laten. Met meer oefening zal de bewegingscyclus je gemakkelijker afgaan, en zul je de voeten dynamisch kunnen meebewegen.

Een roeimachine kopen: Waar moet je op letten?

Bij de aankoop van een roeimachine moet je op een aantal belangrijke punten letten om het juiste model voor je behoeften te vinden. Het weerstandsysteem is cruciaal: lucht- en waterweerstandssystemen bieden een realistisch roeigevoel, terwijl magnetische weerstand stiller is en hydraulische systemen in compactere apparaten worden ingebouwd. Stabiliteit en bouwkwaliteit zijn ook belangrijk, vooral bij intensief gebruik. Let op het maximale gebruikersgewicht en hoogwaardige materialen zoals staal of hout.

Comfort speelt een grote rol: Een ergonomische zitting, antislip handgrepen en verstelbare voetsteunen zorgen voor aangename trainingssessies. Een goede trainingscomputer moet belangrijke gegevens zoals tijd, slagfrequentie, afstand en calorieverbruik weergeven, en app-compatibiliteit kan extra motivatie bieden door het volgen van je voortgang. Daarnaast moet je rekening houden met de ruimtebehoefte van het apparaat – veel modellen kunnen worden opgevouwen of gemakkelijk worden opgeborgen.

Ook de prijs-kwaliteitverhouding is belangrijk: Overweeg hoe vaak en intensief je wilt trainen om de juiste investering te doen. Tot slot is het de moeite waard om te letten op een goede garantie en een betrouwbare klantenservice, om langdurig plezier van je roeimachine te hebben.