Product filters

Gymnastiekballen zijn niet meer weg te denken uit fitnessstudio's en revalidatiecentra, maar ook uit veel kantoren en thuisgyms. Er zijn veel verschillende benamingen voor de gymnastiekbal: Pezzibal, zitbal, fysiobal, gymbal, Pilatesbal, fitbal of springbal. Dit toont al aan hoe veelzijdig een dergelijke gymnastiekbal kan worden ingezet.

In ons assortiment vindt u gymnastiekballen in verschillende maten en kleuren. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en voorzien van een anti-burst-systeem: Bij beschadiging barst de bal niet, maar verliest lucht totdat hij helemaal plat is. Onze gymnastiekballen worden geleverd met een luchtpomp. We raden aan om uitsluitend deze pomp te gebruiken voor het vullen van onze gymnastiekballen.

Wat zijn gymnastiekballen?

Een gymnastiekbal is eigenlijk een heel eenvoudig sporttoestel: Het is een relatief grote, strak met lucht gevulde bal, die op verschillende manieren kan worden gebruikt, of het nu in school- of revalidatiesport is, bij de workout of als zitbal op kantoor.

Voor dagelijks gebruik zijn gymnastiekballen met groeven en een licht geruwde oppervlakte optimaal geschikt: Ze glijden niet zo snel uit de handen en hebben ook een zekere weerstand op een gladde vloer.

Bovendien zijn er nog andere soorten gymnastiekballen: In de topsport (ritmische gymnastiek) zijn de ballen kleiner en voorzien van een glanzend oppervlak. Ook voor de schoolsport worden vaak kleinere ballen gebruikt, omdat de diameter van de gangbare gymnastiekballen voor kleinere kinderen te groot is.

Gymnastiekballen worden ook als zitballen gebruikt, namelijk als alternatief voor de bureaustoel. Dit heeft veel voordelen: Omdat de bal rond en elastisch is, moet u tijdens het zitten voortdurend het evenwicht bewaren. Uw rug blijft door de vele micro-evenwichtsimpulsen in beweging, waardoor de spieren in de onderrug worden getraind en de lumbale wervelkolom beweeglijk blijft. Omdat u zich niet kunt leunen, zit u op een gymnastiekbal altijd rechtop, wat ook bijdraagt aan een gezonde rughouding.

In ons assortiment vindt u gymnastiekballen voor grotere kinderen en volwassenen, die u kunt gebruiken bij fitnesstraining of om op te zitten.

Welke gymnastiekbal is de juiste?

Bij onze gymnastiekballen komt het aan op de grootte. Deze moet passen bij uw lichaamslengte. Bij rechtop zitten op de gymnastiekbal moeten uw boven- en onderbenen een hoek van 90 graden vormen.

Tabel:

Lichaamslengte Bal-diameter

Lichaamslengte tot 1,40 m 45 cm Ø

Lichaamslengte tot 1,55 m 55 cm Ø

Lichaamslengte tot 1,75 m 65 cm Ø

Lichaamslengte tot 1,85 m 75 cm Ø

Om de beste maat te kiezen, lees ons artikel: 

Tips voor het gebruik van de gymnastiekbal

- Bij het oppompen moet de bal kamertemperatuur hebben.
- Pomp de gymnastiekbal de eerste keer slechts tot 75% van zijn capaciteit op en laat hem ongeveer een uur liggen. Zo kan het kunststof goed uitrekken.
- Laat de bal niet in de volle zon liggen. Hierdoor wordt het kunststof snel broos en vatbaar voor scheuren.
- Let er bij het sporten op dat uw bal veilig op de grond ligt. Een zachte, maar antislip mat is goed als rem geschikt. Als u oefeningen op de bal doet waarbij u mogelijk uw evenwicht kunt verliezen, is het goed als er geen meubels of voorwerpen om u heen staan waaraan u zich bij een val kunt verwonden.
- In niet alle kantoren zijn zitballen toegestaan. Vraag uw leidinggevende voordat u de bureaustoel aan uw bureau tegen een bal inruilt.
- Voor een goede stand van de zitbal tijdens het werken zijn er speciale ringen verkrijgbaar waarin de gymnastiekbal wordt gelegd. Hierdoor kan hij niet wegrollen.
- Een zitbal kan als volledige vervanging voor de bureaustoel dienen. Dit is echter alleen aan te raden voor mensen zonder rugproblemen. Bij rugpijn moet u weer uw bureaustoel gebruiken of voor rugtraining tussen stoel en bal wisselen.